Tags: casus
-
AuteurBerichten
-
Dat is wel een waslijst aan operaties!
Ik zou uitvragen wat er al behandeld is bij zowel bij pt (vooral of de behandelingen pijn provocerend waren) en bij de vorige ft. En ik zou teruggaan naar het begin: fasciliteren schoudergordel, geleid actief mobiliseren GH onder de 90 graden en onder vas 40, evt detoniseren deltoid. Donderdagmiddag heb ik eventueel tijd!Er is inderdaad een hoop geopereerd in deze rechter schouder. Als je meeneemt dat de persoon in 2016 LD transfer heeft ondergaan, waarbij je volledige neurogene aansturing van de stabiliteit verandert en een jaar later dit wederom verandert ( en daarbij meeneemt 2014 ook al reeds een mislukte?! cuff repair, anders geen LD-transfer).
Een lag sign in rust, wat mij doet denken aan een dropping shoulder, zou kunnen duiden dat de prothese in rust wellicht luxeerd naar distaal? I.a.w. het doet mij ogen op een forse glenohumerale instabiliteit, waarschijnlijk op basis niet mogelijk te kunnen centreren ( atrofie in alle spieren, SSP niet meer aanwezig, opvang vanuit LD niet voldoende)..zou dit wat zijn?
Persoonlijk zou ik ook uitvragen wat er allemaal al gedaan is bij de vorige fysio. Ook nog even goed helder krijgen wat zijn verwachtingspatroon is en of dit reeel is, wat betreft alle voorgaande operaties. Dat je in ieder geval allebei dezelfde stip op de horizon hebt…. Vervolgens zou ik ook back to basic gaan en starten met het verbeteren van de motor control. Bij vermoeden niet goed centreren van kop en kom de bewegingen onder compressie doen.Succes!
Groeten, Corné
Hoi Mariska, een hele andere invalshoek. Ik heb net een cursus Fascia Integratie Therapie voor de bovenste extremiteit gedaan. Ik heb nauwelijks tot geen ervaring met schouderprotheses. Gezien de vele operaties die deze patiënt al gehad heeft in de cervicale en lumbale wervelkolom en beide schouders, lijkt mij dat er een verstoring is van de fascia’s. Met mijn nieuwe inzichten zou ik eerst gaan kijken naar triggerpoints en verstoringen in de mobiliteit van de fasia’s cervicaal, thoracaal en schouder/armspieren (en eventueel nog verder in de hele bewegingsketen). Daarna richten op betere coördinatie en controle van bewegingen en kracht.
Op de website van fasciaweb vind je een lijst van fasciatherapeuten. Gezien de complexiteit zou ik zoeken naar iemand die hier al geruime ervaring mee heeft.
Succes.
SimonneHallo Mariska,
Dit is inderdaad heel lastig.
Weet je wie de operateur is van de hemiprothese? en waarom er voor deze prothese is gekozen? Aangezien er ook een transpositie is gedaan van de latissimus mag je aannemen dat de cuff (ISP SSP )niet meer intact waren. Was de subscap nog intact? een transpositie zonder subscap geeft slechte resultaten.Er is dus sprake van een tenotomie van de latissimus en mogelijk een niet intacte ISP en SSP, waarom dan een hemi-prothese?
Er staat atrofie deltoideus , maar wel hypertoon. Is dat geen contradictie? Of is er mogelijk een strain dus pijnlijke verlenging van de deltoideus aanwezig?
Motor control training is niet mogelijk in de zin van positioneren kop, hooguit scapula maar door alle cervicale en lumbale problematiek zijn er vele stoorzenders in de oorspronkelijke bewegingspatronen en zijn de compensatie patronen mogelijk functioneel.
Ik zou allereerst de kwaliteit van de prothese laten beoordelen door bijv. dr Hoelen in het RdGG als ik jou was. Is de grootte ervan goed? Is het type juist gekozen?
Dan pas weer verder kijken……
groepjes,
Karin Geryszewski
Beste collega’s, dank jullie voor jullie inbreng. Zal proberen jullie vragen mbt de achtergrond duidelijker te maken.
De operateur van de laatste operatie is dr. van der Zwaal, de LD transpositie door dr. van der Zwaal en dr Swen (focuskliniek Bronovo). De fysiotherapeutische behandeling van de LD transpositie heeft dus bij een andere praktijk plaatsgevonden. Wat ik begreep van de patient is dat hij na ongeveer 6 weken de oefenzaal in moest om oefeningen te gaan doen. Hij is kort daarna op eigen initiatief maar gestopt. Heeft een jaar ongeveer daarna deze prothese gekregen. De keuze voor deze prothese is gevallen vanwege de LD transpositie. Volgens de arts geeft de verplaatsing genoeg stabiliteit aan de prothese (verhaal van de patient, ga ik zeker nog even navragen).
Voor wat betreft de fascie losmaken vraag ik me af of dit niet nog meer klachten zou gaan veroorzaken, ik kan me voorstellen dat de boel hierdoor overeind blijft. Bovendien heeft de behandeling na de prothese al bestaan uit triggerpointbehandeling en losmaken en dat gaf alleen maar meer (pijn)klachten.
Ik denk dat de deltoideus inderdaad eerder een strain is dan hypertonie.Opvallend is dat de pijnscheuten in de meeste gevallen ontstaan door flexie/endorotatie icm weerstand (ook heel lichte), zoals iets verschuiven/verplaatsen. De pijnlocatie wordt dan vaak gegeven in het distale deel (onder de aanhechting van de deltoideus) soms icm het ulnaire gebied van de hand. Heeft iemand hier een verklaring voor?
Kwaliteit van de m subscapularis ga ik nog navragen bij de orthopeed. Tevens de rol van de m. pectoralis ben ik nog in kaart aan het brengen.Op dit moment ben ik nu met hem een maandje bezig. Ik heb in eerste instantie geadviseerd om de sling weer meer te gaan dragen. Het gewicht van de arm van de schouder afhalen. Na wat dingetjes te hebben uitgeprobeerd bleek dat in een pijnvrije houding actief de kop in de kom plaatsen (later in combinatie met het proberen een aktieve abductie te maken) tot nu toe het meeste effect heeft. Effect in de zin van minder pijn. Duurde een pijnscheut eerst nog 3 uur, nu nog maar hooguit een half uur. Deze week was er zelfs een “pijnvrije” dag (NPRS 2). De strain is dan ook een stuk verminderd. Ik denk ook dat de therapie zich in eerste instantie richt op het verminderen van de pijn, want die was voor hem het meest beperkende. Vanuit daar moeten we gaan kijken hoe we de functie kunnen gaan verbeteren.
Mochten jullie nog suggesties hebben dan hoor ik het graag.
gr. Mariska
Hoi Mariska,
wat goed dat de pijn aan het afnemen is en er zelfs een pijnvrije dag is geweest. Ik zou langzaam de stabiliteit opbouwen in combinatie met het vrij houden van omliggende structuren; lees ac, cto en twk.
groetjes Annelein -
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.