Tags: discussie
-
AuteurBerichten
-
Beste leden,
Dit deel van het forum zal gebruikt worden om te brainstormen/ discusseren over schouder gerelateerde casuïstiek of onderwerpen waarbij je graag de mening van de overige leden wil.
Om nauw betrokken te raken bij dit onderdeel, vragen we je op de homepage van het gedeelte “Discussie” rechts bovenin op abonneren te klikken zodat je op de hoogte blijft van alle updates.
SNRW
Beste leden,
Leuk dat jullie er (bijna) allemaal waren afgelopen donderdag.
Wij hebben met de bestuursleden direct na afloop de avond nog geevalueerd en vonden het zelf een heel interessant verhaal en keken met een goed gevoel terug op een geslaagde avond.
Wij zijn naar aanleiding van de bijeenkomst ook benieuwd naar jullie respons.
Als leidraad een paar vragen waaraan je dit op kan hangen (maar voel je vrij om het op je eigen manier te verwoorden).
Wat vonden jullie van de avond, plus en minpunten?
Was er voldoende raakvlak met de fysiotherapie, waarom wel/niet?
Heb je voldoende tools om ‘de software’ bij patienten te resetten, waarom wel/niet?Wij hopen tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie (dus tussen 5 maart-25 april) een nieuwe ledenbijeenkomst te houden. Input hiervoor is ook welkom, mogelijk heeft iemand van jullie een goed idee qua opzet / onderwerp. Ons streven is om deze avond weer interactief karakter te geven, waarbij we leren van elkaar door met elkaar van gedachten te wisselen.
Wij kijken uit naar jullie reacties op de SNRW site onder het kopje ‘discussie’.
(Om nauw betrokken te raken bij dit onderdeel, vragen we je op de homepage van het gedeelte “Discussie” rechts bovenin op abonneren te klikken zodat je op de hoogte blijft van alle updates).Vriendelijke groeten,
namens het bestuur van SNRW
Cora van Zwet-BijlWat vonden jullie van de avond, plus en minpunten?
Plus> Lezing was van hoge kwaliteit, duidelijk goed verhaal en interessant onderwerp
Min> Kan ik niet bedenkenWas er voldoende raakvlak met de fysiotherapie, waarom wel/niet?
Er was voor mij voldoende raakvlak omdat de diagnose zeldzaam is. De aanwijzingen voor therapie, gericht op het ‘software’ probleem, waren herkenbaar vanuit de ‘school ‘ van Kibler en Cools waarbij veel nadruk wordt gelegd op de scapulothoracale dysfunctieHeb je voldoende tools om ‘de software’ bij patienten te resetten, waarom wel/niet?
Ja, ik heb voldoende tools.
De lezing van Nens van Alphen was zeer indrukwekkend en sloot prima aan bij de cursus Motor Control Learning. Eerlijk gezegd is/was het enige nadeel van de lezing dat het vrij snel gaat (veel info in 2 uur tijd en een onderdeel dat niet frequent voorkomt in mijn praktijk). Uiteraard zie ik ook patiënten met “software” problematiek en dan is de moeilijkste vraag waar aan te vangen met je therapie (in mijn geval). Je bent overenthousiast wat het soms lastig maakt om het in hapklare stukken te hakken om te komen tot een goed eindresultaat.
Dat zou wellicht in een “incompany cursus” wellicht kunnen terugkeren in de periode mrt-mei 2018?Dit onderwerp heeft duidelijke raakvlakken met ons vakgebied. Grotendeels van de patiënten die ik zie hebben “software problemen” en evt daaruitvloeiend een hardware probleem. De andere kant op zie ik ook frequent mbt de sporttraumata waarbij bv een luxatie optreedt zonder enige aanwijzing vooraf mbt schouderklachten.
Middels de diverse cursussen van Cools, Lewis, Motor Control Learning van Karin e.d. heb ik wel de nodige tools in huis. Maar gezien de laatste cursus realiseer ik mij terdege dat de kennis/kunde omtrent de software problematiek zeker beter kan!
Een andere idee: voor de leden die nog geen echocursus hebben gedaan een “incompany basiscursus” echografie aan te beiden. Uiteraard zullen hieraan kosten verbonden zijn, maar dat is deel 2 van de vraagstelling:-) Natuurlijk weet ik niet of dit botst met de echocursus die oa Richard al aanbiedt!? De waarde van echografie wordt de laatste jaren steeds meer en ik denk dan ook dat we dit allemaal moeten gaan aanleren om in ieder geval op basisniveau mee te kunnen praten als een echografisch onderzoek is gedaan of waarom dit wordt gedaan en wat wel/niet te zien is, etc.
Overall zijn groepsopdrachten (zoals in de 2e bijeenkomst) waarbij een casereport in kleine groepjes worden behandeld in theorie (en in de praktijk laten zien!!) zeker waardevol. Zo wordt je enerzijds voor
de groep gezet “en laat het maar zien hoe jij dit probleem zou oplossen”, maar op die manier wordt je handelen uiteindelijk alleen maar beter als je openstaat voor de opbouwende opmerkingen waarmee je verder kan gaan in de praktijk. En als dit met een echte patiënt vanuit je praktijk (in theorie of PT echt meenemen!?) kan worden gedaan maak je het nog realistischer.Lezing Nens van Alphen over neurofysiologische problematiek bij schouderletsel
d.d. 18-11-2017.Vond het een zeer informatieve lezing van een prettige spreker met een duidelijk, praktijkgericht verhaal over een interessant onderwerp.
Alhoewel deze specifieke problematiek niet vaak voorkomt, denk ik toch weer informatie te hebben gekregen waar ik met andere schouderklachten met ‘software problematiek’ wat mee kan. In de diverse cursussen die ik heb gedaan, is hier ook veel aandacht voor geweest maar vanuit een andere invalshoek naar dit probleem kijken, is voor mij toch weer verhelderend.
Ik denk dat ik inmiddels over voldoende tools beschik om de ‘software’ bij patiënten te resetten maar het lijkt mij altijd zinvol om hier met elkaar nog een avond aan te besteden.
Het uitnodigen van sprekers in de toekomst vind ik zinvol, leerzaam en leuk.
De inhoud van de lezing van Nens van Alphen was meer dan ik ervan had verwacht. Het was mooi om haar bevlogenheid over het onderwerp mee te maken. Voor mij was het een pluspunt om te zien wat de tools van een neuroloog zijn en zeker ook de beperkingen daarvan, het gaf een verheldering van waarom sommige (perifeer) neurologische problemen moeilijk te diagnosticeren zijn. Een minpunt kan ik niet bedenken.
Voor de software problematiek heb ik al aardig wat mogelijkheden, maar inmiddels ben ik aan het overwegen om nog een aanvullende cursus te doen om meer overzicht te krijgen en de “losse” kennis om te zetten in een goed gericht en opgebouwd revalidatieschema.
Bij een volgende lezing is mogelijk interessant om dieper in te gaan op de (patho)fysiologie van peesweefsel (van de schouder) en nieuwe inzichten op de revalidatie hiervan: onder andere over hoe je een aangedane pees moet belasten om een optimaal herstel te bereiken (naast de software van de schouderregio aanpakken natuurlijk). Tevens een behandelmogelijkheid als EPTE, hoe kijkt het schoudernetwerk hiernaar.
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.