Aangemaakte reacties

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    De 3S-vragenlijst geeft mij geen goed beeld van de psychische component bij schouderklachten, hiervoor zijn andere vragenlijst meer valide.
    Daarnaast zie ik geen verschil tussen de 3 verschillende leeftijdscategorieën.
    Vraag 9 is niet in te vullen voor patiënten, want ze “moeten” juist oefenen/bewegingen maken! Dus de vraagstelling is onjuist.

    Kortom: deze vragenlijst zal ik niet gaan toepassen in de praktijk. Mocht dit een “verplichting” worden vanuit SNN met tegenzin en zal andere vragenlijsten eerder of blijven gebruiken.

    Groet Ton

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    Een interessante avond mbt fascia en behandeltechnieken. Echter, de wijze waarop dit nu werd gepresenteerd en voorgedaan is voor mij geen reden om hiermee te starten bij patiënten. Het is zo gering dat ik niet na 2 uur zonder praktijkervaring onderling dit ga toepassen bij mijn patiënten.
    Daarnaast mis ik de volledige (wetenschappelijke) onderbouwing en dit strookt m.i. niet met waarop de huidige fysiotherapie zich moet gaan bewijzen. In de masteropleiding is het wetenschappelijke zeker niet zaligmakend, maar probeer je wel beter te begrijpen hoe e.e.a. in elkaar steekt met behandelingen.

    Na deze uiteenzetting kreeg ik het idee dat “er maar wat gedaan werd”. Zo van: “als het linksom niet lukt, doen we het rechtsom”. Tja, ik zou graag meer willen weten wanneer je juist li/re om dient toe te passen en wat hiervan de reden is, wat dit doet op fascia niveau. En ik vraag mij af of je na enkele weken cursus dit goed onder de knie hebt om toe te passen.

    Vanuit de osteopathie kom ik geregeld met deze technieken en theorieën in aanraking en verwijs enkele van mijn patiënten geregeld naar de osteopathie. Dat is echter een langdurige opleiding en kan je dus niet vergelijken met enkele weken cursus. Ook om deze reden blijf ik zeker geïnteresseerd in fascia, maar stuur ik mijn patiënten die daarbij baat zouden kunnen hebben naar een osteopaat. Voorlopig is het voor mij: schoenmaker blijf bij je leest.

    Ondanks dit wil ik Cora en Bastiaan danken voor hun uiteenzetting van deze avond en pittige materie!!

    Groet Ton

    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    Hierbij overzicht aantallen over 2018:

    Conservatief:38 patiënten, 185 behandelingen.
    Post-operatief 3 patiënten, 47 behandelingen
    DTF: 33x
    Verwijzing: 8x

    Groet Ton

    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    Hierbij mijn aantallen mbt schouderbehandelingen 2017:

    – Conservatief: 29 pt-en, 156 behandelingen
    – Post-operatief: 5 pt-en, 89 behandelingen

    Mvrgr Ton Kraan

    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    De lezing van Nens van Alphen was zeer indrukwekkend en sloot prima aan bij de cursus Motor Control Learning. Eerlijk gezegd is/was het enige nadeel van de lezing dat het vrij snel gaat (veel info in 2 uur tijd en een onderdeel dat niet frequent voorkomt in mijn praktijk). Uiteraard zie ik ook patiënten met “software” problematiek en dan is de moeilijkste vraag waar aan te vangen met je therapie (in mijn geval). Je bent overenthousiast wat het soms lastig maakt om het in hapklare stukken te hakken om te komen tot een goed eindresultaat.
    Dat zou wellicht in een “incompany cursus” wellicht kunnen terugkeren in de periode mrt-mei 2018?

    Dit onderwerp heeft duidelijke raakvlakken met ons vakgebied. Grotendeels van de patiënten die ik zie hebben “software problemen” en evt daaruitvloeiend een hardware probleem. De andere kant op zie ik ook frequent mbt de sporttraumata waarbij bv een luxatie optreedt zonder enige aanwijzing vooraf mbt schouderklachten.

    Middels de diverse cursussen van Cools, Lewis, Motor Control Learning van Karin e.d. heb ik wel de nodige tools in huis. Maar gezien de laatste cursus realiseer ik mij terdege dat de kennis/kunde omtrent de software problematiek zeker beter kan!

    Een andere idee: voor de leden die nog geen echocursus hebben gedaan een “incompany basiscursus” echografie aan te beiden. Uiteraard zullen hieraan kosten verbonden zijn, maar dat is deel 2 van de vraagstelling:-) Natuurlijk weet ik niet of dit botst met de echocursus die oa Richard al aanbiedt!? De waarde van echografie wordt de laatste jaren steeds meer en ik denk dan ook dat we dit allemaal moeten gaan aanleren om in ieder geval op basisniveau mee te kunnen praten als een echografisch onderzoek is gedaan of waarom dit wordt gedaan en wat wel/niet te zien is, etc.

    Overall zijn groepsopdrachten (zoals in de 2e bijeenkomst) waarbij een casereport in kleine groepjes worden behandeld in theorie (en in de praktijk laten zien!!) zeker waardevol. Zo wordt je enerzijds voor
    de groep gezet “en laat het maar zien hoe jij dit probleem zou oplossen”, maar op die manier wordt je handelen uiteindelijk alleen maar beter als je openstaat voor de opbouwende opmerkingen waarmee je verder kan gaan in de praktijk. En als dit met een echte patiënt vanuit je praktijk (in theorie of PT echt meenemen!?) kan worden gedaan maak je het nog realistischer.

    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    Hierbij mijn bijdrage nav de avondsessie op ma 12-12
    In de bijlage de Thesis van Peer vd Zwaal over RC-tears en mooie OK-techniek wordt besproken in hoofdstuk 8 bij massieve RC-rupturen.

    Fijn weekend allemaal!

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Ton
    Bijdrager
    Aantal berichten: 9

    Goedemiddag allemaal,

    Hierbij (zij het vrij laat) mijn bijlage voor vanavond!

    Gr Ton

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)